Zwemstage LSVZ 2011

Welkom allemaal op de blog van Mieke en Céline

Lees mee over onze LSVZ zwemstage - Slovenie 2011! Wij houden jullie op de hoogte met verslagjes van de zwemmers en met leuke foto's!
PS: vergeet niet om af en toe onze visjes eten te geven.
gr Mieke, Céline

vrijdag 25 juni 2010

Voldoende drinken!

hallo allemaal

eindelijk die zomerse temperaturen!
maar dit betekent ook dat we meer zweten en zo dus meer vocht verliezen
zeker voor een sporter is het belangrijk dat dit verlies snel wordt aangevuld door je vochtbalans in evenwicht te houden.

Vocht (water) is ongetwijfeld het belangrijkste bestanddeel in ons lichaam, het is het hoofdbestanddeel van bloed, urine en zweet. Meer dan 60% van ons lichaam bestaat uit water. We verliezen gemiddeld 2 liter vocht per dag via urine, ontlasting, uitademing en zweet. Water vervult een belangrijke rol bij de spijsvertering, en zorgt voor het transport van voedingsstoffen (energie), zuurstof, en voor de afvoer van afvalstoffen en lichaamswarmte. Door invloed van warmte of lichamelijke inspanning stijgt de lichaamstemperatuur. Om deze warmte af te voeren, gaan we transpireren om zo de lichaamstemperatuur weer te laten dalen tot zijn normale waarden.

Door vochtverlies gaat het bloed dikker worden, waardoor ons hart harder moet gaan werken om het bloed met de nodige zuurstof en energie voor de spieren rond te krijgen. Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, waardoor we in de meeste gevallen het tempo of de intensiteit genoodzaakt moeten terugschroeven.


Verlies van 1 % van je lichaamsgewicht aan vocht geeft al een prestatieverlies van 10 %.

Je krijgt pas dorst na verlies van 1,5 % : het is dus af te raden te wachten met drinken tot je dorst krijgt!! Bij een vochtverlies van 5 à 7% worden prestatieverminderingen vastgesteld tot 30% en meer.

Bij vochttekort kunnen er verschillende symptomen optreden, gaande van dorst, krampen, rillingen, tot hoofdpijn, misselijkheid, braken enz…

Om dit te voorkomen, controleer regelmatig de kleur van je urine: 



dus allemaal --> water drinken water drinken water drinken ! 

Ps: breng ook extra water mee naar de training!

gr Mieke en Céline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten